Att tänka på om ni bjuder mig på middag
avFöre en bjudning frågar jag alltid: ”Är ni allergiska mot något eller finns det något ni avskyr att äta?”. Undringen är inte Einstein-smart, direkt, men garanterar att kvällen inte ska fallera på grund av att en, eller flera av gästerna, petar bort valda delar av måltiden.
Jag är själv är glutenintolerant och har vid flertal tillfällen missat att påpeka detta i förväg. Det gör mig inget, jag är van vid att skippa pastan, brödet eller den mjölredda såsen. Däremot generar det värden/värdinnan hur mycket jag än bedyrar att fadäsen är min, inte deras.
Andra matkänsliga individer är förmodligen bättre än jag på att informera om sina allergier, men är oftast allt för artiga för att outa ingredienser som får dem att känna avsmak.
Mina kolleger Kristofer och Gunilla, till exempel, skulle få spunk om de blev serverade chèvre chaud, eftersom getost i alla dess former får deras smaklökar att vilja begå harakiri. Det råkar jag känna till, eftersom en hätsk ”för och emot chèvre”-debatt drar igång på redaktionen så fort någon näns säga ”bä”.
En annan kompis är inte bara minst lika ondsint inställd till den franska delikatessen, han fullkomligt hatar bläckfisk. Passionerat. Det hade jag aldrig vetat om jag inte frågat, och vår senaste tête à tête hade blivit en intressant sittning om jag hade haft calamari fritti på middagsmenyn. Hade han smygspottat ut tentaklerna i servetten? Eller artigt svalt och kastat upp i toan, månne?
Nu, till alla er som planerar att laga middag till mig: Jag äter allt – utom gluten, konserverade fiskbullar, orm och ål. Vill ni göra mig riktigt lycklig, så bakar ni glutenfritt bröd. Gärna baguette. Receptet hittar ni på sidan 58.
À bientôt!