Startsida / Inlägg

Låga förväntningar är en nödvändighet

av Söndagsredaktionen

VirtanenDet blir aldrig som du tänkt dig. Kom ihåg det nu när den ljuva sommaren slår upp sin ljusa port. Stora planer, krav och ambitioner garanterar att den hett efterlängtade semestern blir ett fiasko.
För så här är semestern, på riktigt.
1. ”Man ångrar aldrig ett dopp”, säger svärmor. Därför måste alla släpa sig till stranden trots att det bara är 16 grader varmt i vattnet och 20 i luften.
2. Cancer. Allt du gör om sommaren är dödligt. Solen, grillkolet, tändvätskan, vinet och köttet skadar din hälsa. Vi vet det. Ändå pressar du i solstolen och försöker njuta av din grillade fläskkarré.
3. Självsprickor i fötterna. Dyker upp efter två, tre veckor av bad och barfota. Eller är det bara jag?
4. Regnet. Det regnar under den svenska sommaren. Det kanske du glömt eftersom det var så ­soligt senast. Och om det blir ännu en toppensommar finns all anledning till oro – då är klimatförändringarna redan här och vi kommer alla att dö.
5. Insekter. Myggor, bromsar, getingar. Dem ­hade du också glömt, eller hur?
6. Spriten. Eller rättare sagt lådvinet. Du dricker för mycket bag-in-box. Bibben är en förrädisk kartong där det är omöjligt att se och därmed lätt att förneka att det faktiskt blev fem glas, inte tre, eller kanske mer. Vilket hänger ihop med nästa punkt:
7. Tröttheten. Barnen är hänsynslöst ointresserade av att du unnade dig att titta djupt ner i bibben medan den ljumma sommarnatten sänkte sig i går kväll. Barnen vaknar klockan sex i alla fall.
8. Läsa i kapp. Alla böcker du inte hunnit läsa under året – dem måste du läsa nu. Annars är du värdelös.
9. Kroppen. Du tvingas ständigt se din egen kropp. Det är inte roligt.
10. Dåligt samvete. Nu kan du göra allt du vill – ändå vill du egentligen bara ligga inne och kolla på tv-serier. ”Men inte ska du ligga inne när det är så fint väder”, säger vän av ordning då. Och omvänt:
11. Du vill gå med barnen till badet – barnen vill bara stanna inne med läsplattan. ”Du kan inte ligga inne när det är så fint väder”, säger vän av ordning då som är du.
12. Inget sex. Det är för trångt, klibbigt och barnen­ sover i samma rum.
13. Pengar. Här skulle du ha det så härligt, ändå är det så här … mediokert. Och samtidigt rinner pengarna i väg. Bensin, grönsaker, kött, vin, badringar, stughyror, zoobesök, biljetter, vattenland – allt kostar, och alltid mer än väntat.
14. Bråk. Det finns alltid saker att bråka om när man plötsligt umgås 24 timmar om dygnet med ­familjen. Arbetsplatser, förskolor och skolor ­räddar oss från överdrivet umgänge under vinterhalvåret.
15. Instagram och Facebook. Alla jävlar som postar sina åh så ljuvliga bilder på hur otroligt fina maträtter de äter, hur underbart de har det och vilka perfekta familjer i vackra ­välstrukna kläder de har.

Så här är det om sommaren. Skjut ­inte budbäraren! Det är viktigt att du ­påminns nu innan den så otroligt hajpade semestern börjar, för då går det att parera.
Tänk så här: Det blir en skitsommar. Det kommer bli bråk, stök, stress, förorenat dricks­vatten, oväntade sjukdomar, ­alkoholångest, algblommande vatten, regn, solbrända barn, gnälliga partners och över allt detta kommer ständigt ilskna myggor att surra.
Okej?
Så. Puh. Då så. Andas ut. Sänk kraven. Ta det piano. Det blir som det blir. Okej?
Bra. Nu kan det bara bli bättre. Nu kan det bli härligt. Sänkta krav och låga förväntningar är nödvändigt för att kunna njuta av semestern.
Och kom ihåg: Man ångrar aldrig ett dopp.

Veckans krönikör:
Namn: Fredrik Virtanen.
Ålder: 42.
Familj: Fru Karolina Ramqvist, författare. Tre barn, 2, 4 och 10 år.
Bor: Södermalm, Stockholm.
Yrke: Nöjes- och ledarkrönikör, programledare.

5 snabba:
Helvetet på jorden måste vara …
… Europa om tio år om inte de bruna partiernas framfart stoppas.
Jag ångrar aldrig ett…
… dopp.
Mitt vackraste drag är …
… min enorma ödmjukhet.
Vann jag en kopiös mängd pengar skulle jag …
… gå under av lättja.
Om jag var universums allsmäktige härskare skulle jag …
… bjuda alla på korv.

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB