Stoppa sötsuget med Söndag!
av
Hej, jag heter Kristofer och är sockerberoende.
I morse hällde jag två teskedar socker i tekoppen, på lunchen blev det en Fanta och nu, när klockan närmar sig tre börjar det kännas som en finfin idé att ta vägen förbi godisautomaten för en Dajm.
Och jag är inte ensam. I Sverige smaskar vi i oss 40 kilo socker per person och år vilket är mer än dubbelt upp vad WHO rekommenderar.
Sockret fungerar som en drog, när vi äter något sött utsöndras dopamin och vi får en kick – en kort stund. Sedan behöver vi fylla på.
Men det går att bryta mönstret, i veckans Söndag får du 20 steg som gör dig sockerfri på två veckor.
Att vi sedan bjuder på smarriga – och sockerstinna – bakverk på matsidorna kan verka som en motsägelse. Men här löser vi ett annan problem, allt är nämligen fritt från gluten. Och minst lika gott för det.
Veckans reportage handlar om mordet som skakade Falun för 14 år sedan. Sommaren 2000 råkade Pernilla ut för något tack och lov sällan sker i Sverige – ett överfallsmord av en okänd man. Det skulle dröja åtta år och ytterligare ett offer innan mördade kunde gripas.