Erikas mumsiga vegobollar
av(4 portioner)
Du behöver:
1 rödlök (hackad)
2 vitlöksklyftor, alt 1 solo vitlök (pressad)
2 pkt röda linser (kokta)
4 soltorkade tomater i olja
2 msk tomatpuré
1 dl crème fraiche
1,5 dl havregryn
salt och vitpeppar
riven ost, smakrik, lagrad
Så gör du: Fräs rödlöken och vitlöken i lite olja, mixa (med stavmixer) sedan med linserna, crème fraiche, soltorkade tomater och tomatpurén till en smet. Blanda i havregrynen (du kan behöva lite mer eller mindre, beroende på vilken konsistens du vill ha) och smaksätt med salt och peppar. Rulla till bollar, eller om smeten är lösare: Klicka ut på plåt (med bakplåtspapper), toppa med god lagrad riven ost (gärna Västerbotten), grädda i cirka 30 min, 200 grader.
Servera med kokt ris eller quinoa, och en sallad. Jag gillar att toppa med blåbär, mango eller jordgubbar, beroende på vad som är i säsong. Smaklig spis!
Det har dykt upp frågor kring vilka linser jag använder. Dessa är goda, de behövs inte kokas, utan jag bara sköljer dem i ett durkslag tills de slutar ”skumma” (ni kommer förstå vad jag menar).