Startsida / Inlägg

Filmen som kunde ha slutat med mord

av Söndagsredaktionen

Fredrik_RundkvistHäromdagen zappade jag förbi Taxi driver, Martin Scorseses våldsamma skildring av 1970-talets Manhattan.

”You talkin’ to me?”

Scenen där Robert de Niro i rollen som den utmärglade och sömnstörde taxiföraren Travis Bickle övar stenhårda repliker framför spegeln har gång på gång röstats fram som ett av filmhistoriens mest klassiska ögonblick.
40 år efter premiären tillhör spegelscenen normal allmänbildning.
Taxi driver är dessutom en av de där filmerna som både skildrat sin samtid men också i allra högsta grad påverkat den.

En annan är Fight club med Brad Pitt i rollen som den coole slagskämpen Tyler Durden.
Filmen blev en braksuccé och inspirerade till mängder med slagsmålsklubbar runt om i USA där unga män träffades för att banka skiten ur varandra.

På samma sätt har filmens samhällsomstörtande sabotage, Projekt Mayhem, plagierats i verkligheten. Bland annat har hackergruppen Anonymous initierat ett globalt kaosprojekt där anhängarna uppmanats läcka alla oegentligheter de kan hitta om sina arbetsgivare.
Det finns fler exempel.

Innan Clint Eastwood upphöjdes till stor filmkonstnär och prisbelönt regissör var han en symbol för amerikansk skitkultur. Under 1970-talet blev Clintan konstant sågad. Hans filmer ansågs alltför våldsamma, sexistiska och reaktionära.
Och efter att ha läst om det så kallade Hifi-mordet i Utah är kritiken fullt begriplig.

Så här var det: I den andra Dirty Harry-­filmen, Magnum Force, mördas en prostituerad av sin hallick genom att hon tvingas dricka lut. Scenen inspirerade tre rånare att beväpna sig med en flaska propplösare under ett gisslandrama i en stereoaffär i Utah strax 1974.

I filmen funkar den frätande vätskan utmärkt som mordvapen; kvinnan dör på några sekunder. I verkligheten visade det sig funka betydligt sämre. Gisslan fick fruktansvärda frätskador men dog inte. Till slut tröttnade rånarna och sköt en av dem.

Nu undrar säkert vän av ordning vad allt detta har med Travis Bickle att göra.
Svaret är enkelt: Den 30 mars är det exakt 35 år sedan USA:s dåvarande president Ronald Reagan utsattes för ett mordförsök i Washington. Han sköts på nära håll och träffades i bröstet. Kulan punkterade den vänstra lungan och stannade någon centimeter från hjärtat.

Attentatsmannen, den 26-årige John Hinckley Jr, hann avlossa sex skott med sin revolver innan han övermannades och greps av säkerhetstjänsten. Ytterligare tre personer skadades allvarligt.

Mordförsöket visade sig vara ett minst sagt förvirrat försök att få uppmärksamhet från skådespelerskan Jodie Foster, den kvinnliga huvudrollsinnehavaren i just Taxi driver. Hinckley berättade att han sett filmen 15 gånger och blivit helt besatt av Foster.

Månaderna innan mordförsöket hade han skrivit flera brev och dikter till stjärnan. Innan han gav sig ut för att döda presidenten skrev han ett sista brev till henne.
”Jag ska erkänna att anledningen till att jag gör det här är för att imponera på dig.”
Hinckley ansågs för galen för att kunna dömas till fängelse och dömdes till sluten psykvård.
Men det är en annan historia.

Veckans krönikör:
Namn: Fredrik Rundkvist.
Ålder: 49 år.
Yrke: Reporter på Aftonbladet.
Familj: Fru och två barn.
Bor: Lägenhet i stan.