Startsida / Inlägg

Tänk om vi skulle vända på steken

av Söndagsredaktionen

VeronicaL_bloggbild_greenHar ni något med kött?

Vi befinner oss på en halvdyr restaurang och har precis hunnit läsa igenom menyn när frågan dyker upp. En i vårt kompisgäng äter inte vegetarisk kost och nu spanar han lite uppgivet över listan med maträtter som en efter en visar sig innehålla grönsaker och baljväxter men inte en endaste liten köttbit.

Servitören ser förbryllad ut när han får frågan.

– Du kan få stekta auberginer, svarar han.

Vår vän ler mer trött än roat och förklarar vant att auberginer faktiskt inte är kött.

Vi andra runt bordet skruvar på oss. Varför kan han varken äta vegetarisk eller vegansk mat som alla oss andra?

Servitören försvinner ut i köket och när han kommer tillbaka skiner han upp i ett stort leende.

– Jag hittade lite bacon, säger han.

Vi pustar alla ut och lite senare när maten kommer in – melongazpacho med sojamarinerad shiitakesvamp, kryddiga veganburgare med picklad rödlök, grenadisk currygryta och mexgryta med chipotlechili, får vi påminna oss om att trots vår hunger äta långsamt – detta är för gott för att slukas. Sedan kommer vår väns tallrik in: Några torra bitar bacon simmar ensamma omkring i en pöl av gräddsås.

Vi äter och dricker och när någon sedan beställer in en ­tredje flaska vin blir vi lite mer frispråkiga.

  Varför äter du kött? Vill du stödja köttindustrin? Får du inte i dig för mycket protein? Vet du inte att kött är farligt, du har ju mycket större risk att dö i cancer? Det är ju nästan lika farligt som att röka!

– Och du förresten, är det inte svårt att laga goda kötträtter?

Vi överöser vår vän med frågor som tålmodigt svarar. Han har varit köttätare sedan han var 26, nu är han 43, så vid det här laget är han rutinerad.

– Att tillaga kött är inte alls komplicerat, förklarar han.

På sidan 54 hjälper vi dig, som likt vår vän, gärna vill äta kött men inte vet var du ska börja. Här hittar du smakrika men enkla recept – alla fulla av kött.

Lycka till!

OBS! OBS! OBS! Ni har så klart redan förstått, men för säkerhets skull: Detta är en tvärtom-krönika. Min vän äter inte alls kött – han är vegan, och som det blir han ofta ifrågasatt (och serverad trista rätter på krogen).

På sidan 54 hittar ni därför inga recept på kött,  däremot de veganska rätter som jag nämner ovan i krönikan.

Men en sak är fortfarande inte utredd. De flesta är väl överens om att det är bättre att äta mer grönt och mindre kött? Så varför får då ändå min vän oftare frågor om sitt matval än jag?

Frågan ”varför äter du kött?” har jag nämligen aldrig fått.

  • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Frida Westergård, Kajsa Sjödin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB