Startsida / Inlägg

Formeln som ­skapar en lyckofaktor

av Söndagsredaktionen

VeronicaL_bloggbild_greenBönder och körsångare är lyckligare”. Det är min chef Erika Scott som yttrar orden när hon går förbi vår redaktion. Som alla andra torsdagar är hon på väg till sin kör. Och nu har hon skaffat ett lantställe i Järvsö också. Nära kor, tänker jag. Nära grisar. Lyckofaktorn måste vara så hög som den bara kan vara om man endast är journalist och inte bonde.

– Det är sant, det var någon forskning jag läste någonstans, bedyrar hon när hon av gammal vana tolkar mitt ­leende som skeptiskt.

Jag är skeptisk mot nästan allt, det ligger i min natur. Men just här behövs ingen övertalning. Ingen googling efter bevis. Jag minns nämligen när jag tillsammans med några av er läsare stod och sjöng Ebba Gröns 800 grader på en färja från Åbo. Det var i maj, det var Söndags ­läsarkryssning och Caroline af Ugglas var vår körledare. Jag minns även att jag var hemskt trött, hade bara sovit några timmar den natten och att jag i ett svagt ögonblick undrade om jag skulle orka vara med. Kanske skönare att stå vid sidan om och se på? Jag fick inte välja. Det gick helt enkelt inte att värja sig. Caroline af ­Ugglas driv och entusiasm, ­hennes skicklighet och humor fick oss ­alla att ta i mer än vi någonsin vågat. Vi kände oss bra! Vi lät bra! Vi var snyggast! Och jag har aldrig sett så många leenden, fniss och avslappnade kroppar på en och ­samma plats. Jag som hade varit så såsig ­tidigare var helt plötsligt oförskämt pigg. Vilket lyckorus!

Och forskningen visar faktiskt exakt detta: Den som sjunger i kör mår bättre och blir piggare. Körsången är även avstressande. Men inte nog med det, körsång verkar boosta immunförsvaret.

I den här tidningen pratar vår reporter Tove Björnlundh med artisten, körledaren och konstnären Caroline af Ugglas om normer och självkännedom. Självklart fick hon även med sig några sångtips – läs dem på ­sidan 44.

Men hur var det nu med ­bönderna? De skulle ju också vara ­lyckligare, enligt Erikas ­utsago. Vår ­redigerare Marlene ringer upp sin pappa Sven Olov, bördig från Tärnsjö. Han är, enligt Marlene, aldrig sjuk eller stressad. Men så är är han också både ­bonde OCH körsångare.

– Jajamensan, det stämmer! Att vara bonde är visserligen arbetsamt, men trivsamt, och när man sjunger blir man full av glädje, hälsar han från ladugårdsbacken.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB