Startsida / Inlägg

Låt oss fira modet!

av Söndagsredaktionen

Veronica_bloggbylineDet är den 12 februari 2008 och i staden Oxnard i Kalifornien har några av eleverna på EO Green junior high school samlats i datasalen för att skriva uppsats om Anne Frank. Temat är tolerans. Då  plötsligt hörs en hög knall. Läraren tror först att någon har haft sönder en dator.

– Det lät som om en ballong smällde, säger en av eleverna.

Men det var varken en dator eller en ­ballong som lät. 14-åriga Brandon McInerney står upp mitt i rummet, i handen håller han en pistol. En till knall hörs och sen faller 15-åriga Lawrence ”Larry” King ihop.

Larry har blivit skjuten två gånger i bakhuvudet. Brandon springer därifrån men grips senare. En död 15-åring. En 14-årig mördare. Varför hände det här? Just det försöker dokumentärfilmaren Marta Cunningham ta reda på. Under fem år byggde hon upp ett förtroende bland vuxna och ungdomar i det lilla samhället. Resultatet Valentine road ­berättar en historia om homofobi, rädslor, rasism, utanförskap och om vuxna som sviker gång på gång på gång.

Larry King hade hela livet fått kämpa, men nu när hen placerats i ett hem för misshandlade barn kunde hen äntligen börja bli den hen ville vara. Larry sminkar sig och går i högklackade stövlar. Larry har vänner men blir också ofta mobbad. Några lärare tycker att Larry borde hålla ”det där hen håller på med” inom sig.

Alla hjärtans dag närmar sig och till den här tiden hör en lek: Man säger namnet på någon man gillar eller tycker är söt, sedan måste man gå fram till den personen och fråga chans. Larry säger Brandon.

– Brandon tyckte att det var jättepinsamt när Larry kom fram och frågade chans inför alla kompisar, säger en av eleverna.

En barnslig lek med förödande konsekvenser. Någon dag efter avlossar Brandon de två dödande skotten.

Att en 14-åring tycker det är så hemskt att man måste döda för att någon av samma kön blir kär i en, säger inte så mycket om gärnings­mannen som det ­säger om samhället. Om de vuxna som ­lever där.

Det svindlar när jag ser Valentine road.  Det svindlar när en lärare säger att hon har full förståelse för att Brandon sköt Larry.

De är lärare, jurister och jurymedlemmar och de upprepar: Om Larry inte hade sminkat sig, inte hade klätt sig som hen gjorde, inte hade visat sin läggning öppet hade det här aldrig hänt. Kontentan: Det är Larrys fel att Larry blir mördad.

Det finns ljusglimtar i den här filmen. Några av ungdomarna visar en värme, omtänksamhet och en klokskap som vida överträffar de vuxnas. De visar stort mod i ett samhälle som bygger på rädsla. Det är det modet som firas nu när Pride Stockholm drar i gång. Det och rätten att få vara sig själv och älska vem man vill.

Enligt Nationella trygghetsundersökningen (NTU) utsattes 25 000 personer för homofobiska hatbrott 2013. I Sverige.

Därför är Pridefestivalen årets viktigaste festival!

OBS! I filmen Valentine road säger Larry, enligt en lärare, att hen vill bli kallad för Letitia precis före mordet. En lärare kallar Larry för transsexuell, en annan säger gay men i amerikansk press använder de begreppet ickebinär identitet när de skriver om Larry och fallet. Jag använder det könsneutrala pronomet hen eftersom Larrys könstillhörighet är och förblir okänd. Valentine road finns att se på HBO Nordic.

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB