Startsida / Inlägg

Om Malin kan, då kan jag!

av Söndagsredaktionen

VeronicaL_bloggbild_green”Hur kan man vara så där bra?”, undrar flera av oss här på redaktionen när vi läser om Malena Ernman på sidan 44. ”Hon är fantastisk på alla sätt – så cool, har snygga överarmar, stor röst och svinbra värderingar, lägger redigerar-Hanna till.

Malena Ernman borde, enligt yrkets ryktbara tradition, ­vara en sann operadiva med yviga manér och kostsamma pretentioner – en oåtkomlig och världsfrånvänd primadonna. Men hon är precis tvärtom. Med sitt tydliga engagemang för flyktingar, barn och mot rasism slår hon hål på den gamla seglivade opera-myten. Och det med råge. Hon ger inte upp, trots mordhot. Hon slutar aldrig ta ställning. När en läser intervjun kan en inte låta bli att undra hur hon orkar. ”Hur kan man vara så där bra”, frågar jag än en gång och tittar på min kollega Monika som sitter mittemot.

– Ja, jag vet inte, jag tror att det svåra är att börja. När man väl har hittat en aktivitet eller något ideellt som funkar, så tror jag att det är lättare, säger Monika som i mån av tid även arbetar som volontär i Svenska kyrkan.

Några dagar senare slår jag sällskap med vår vikarie Malin på väg till tåget. Det är fredag och vi pratar om vad vi ska göra i helgen. Hon ska ordna barnkalas för en av sina söner. Jag säger att jag ska läsa och sova. Malin bär på två, till bredden fyllda, Ikea-kassar. ”Vad ska du göra med ­alla kläder”, undrar jag nyfiket.
  Det är Fragas och hennes vänners. Jag brukar ta med deras kläder hem och tvätta då och då, berättar hon.
De är romer som tigger utanför vårt jobb. Jag blir rörd. Det här är min kollega, som jobbar och sliter och har två barn där hemma och ändå gör hon ­något för några hon inte känner. Hon ger sin tid. Söndags egna Malena Ernman!

Om Malena kan. Om Malin kan. Då kan jag också. Men det var ju det där med var man ska börja. Att komma i gång. Vart vänder man sig? Här är en liten lista med länkar som kanske kan hjälpa på vägen, för jag vet att vi är flera som vill hjälpa, men vi vet inte hur:

 1. www.volontarbyran.org (hjälper människor och ideella organisationer att hitta varandra).
 2. www.aldrekontakt.se (ordnar bland annat fikaträffar för äldre).
 3. www.redcross.se (ordnar volontär­arbete för både privatpersoner och företag).
 4. www.berattarministeriet.se (driver skrivarverkstäder för barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden).
 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB