Startsida / Inlägg

Den viktiga, men inte självklara, sömnen

av Söndagsredaktionen

Veronica_bloggbylineJag har en kompis som somnar så fort han lägger ­huvudet på kudden, ja ibland nästan innan. Det spelar ­ingen roll var han befinner sig, han somnar lika bra på bussen eller på flyget, som i en säng.

”Det är ärftligt, ­hela min familj är sån”, sa han en gång. Jag vet. Jag har sett det med egna ögon. För några år sedan följde jag med ­honom och hans pappa till deras sommarställe. Klockan var runt nio på kvällen och vi satt och pratade. Eller nej, vi diskuterade ­intensivt; inte en gäspning på långa vägar. Sedan gick jag på toa – det tog EN minut – när jag kom tillbaka satt ­båda med ­sina huvud bakåtlutade mot soffryggen, halvöppna ­munnar, djupa andetag. Sovandes. Jag blev både imponerad och avundsjuk.

Hur kommer det sig att en del har så lätt för att somna medan andra vrider och vänder på sig i timmar innan sömnen i bästa fall infaller? Något så basalt som att sova borde ju vara lika enkelt som att äta och dricka. För alla.

”Prioritera vila om du vill leva friskare och längre”, säger stressforskaren Aleksander Perski, författaren till boken Frisk till hundra, på sidan 32. Han menar att sömn är den viktigaste källan till ett långt och välmående liv. Lätt för honom att säga, tänker jag och funderar på om inte detta faktum blir ytterligare ett stress­påslag när man redan har svårt att sova. Men jag inser också logiken i det han säger. Självklart mår man bättre om både kropp och hjärna får vila. Vi är mer stressade än någonsin, unga män­niskor bränner ut sig och det anses paradoxalt nog även vara status att ha mycket att göra: ’’Om vi kan ses om fem veckor? Vänta så ska jag kolla i min fullspäckade kalender’’.

Att sova är viktigt. Men ibland så svårt. Därför ger vi dig även några tips på hur du lättare kommer ner i varv och får en bra sömn. Testat allt? Gå till din husläkare. Ibland är medicin den enda vägen. Inte alla har lyxen att somna på en minut – eller ens på flera timmar.

Till sist kanske du undrar om min kompis är mycket friskare än jag? Ha! Knappast. Han klagar ofta över sina förkylningar. Senast förra veckan var det feber och ont i halsen: ”Köp med dig glass” sa han med vad som i alla fall lät som stor möda. Och om vi jämför vinner han överlägset i antal sjukskrivningar. Okej, detta har nog sin förklaring: Han har, till skillnad från mig, barn i förskoleåldern. Jag ger honom och forskningen det. Vem av oss som lever längst återstår att se. ­Oddsen är emot mig där, inser jag.

I kväll tar jag mina Atarax.

 • Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson, Fredrik Palmqvist, Elvira Barsotti, Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB