Startsida / Inlägg

Vi måste prata om heders­kulturen

av Söndagsredaktionen

20cecilia gustavsson.jpgFår din tonårsdotter ta en fika ­efter ­skolan? Får hon umgås även med ­killar och gå på bio med kompisar?

Tänkte väl det.

Men mängder av svenska tjejer får inte det. Nu måste vi börja prata om heders­kultur på allvar. Alltså föreställningen om att ­familjens goda rykte hänger på att flickornas och kvinnornas sexualitet hålls på mattan. Det handlar om kulturer där män har makten, inte bara vissa religioner.

Jag är etnisk smålänning sedan generationer, blond och blåögd, och vill skriva om det här ­utan att rasiststämplas. Vi ”vanliga” svenskar som nästan aldrig sätter foten i utsatta förorter måste börja ta upp förtrycket på allvar. Och självklart även skola, polis och politiker. Nu.

Debatten om burkinin rasar. Den borde ­istället handla om det som ligger bakom: Den urgamla, ruttna makt som män har i vissa kulturer.

Jag var den allra första journalist som intervjuade Fadime, som i Sverige blivit en symbol för att stå upp mot hedersförtryck. Hon sköts till döds av sin egen pappa. Jag mötte denna modiga tjej 1998 och trodde inte mina öron när hon berättade om alla absurda regler hon rymt ifrån. Då fanns inte begreppet heder i den offentliga debatten.

Jag fortsatte med att intervjua unga tjejer som rymt från våld, vardagsförtryck och påtvingade äktenskap med äldre ”lämpliga” män.

Det har gått arton år, och jag glömmer aldrig de här modiga flickorna. Det gör mig rasande att massor av svenska tjejer fortfarande styrs av den idiotiska idén att deras oskuld bestämmer familjens – ja, släktens – rykte.

En ny undersökning presenterades lämpligt nog inför den internationella kvinnodagen i år. Den visar att hederskulturen fortfarande drabbar mängder av flickor, och även pojkar och ­äldre kvinnor, om än inte lika förödande.

Några exempel:

• Hälften av flickorna säger att de är hårt ­kontrollerade hemifrån.

• Fyra av fem får bara vara kompisar med tjejer.

• Över hälften får inte vara med på fritids­aktiviteter där även killar deltar.

Jag har pratat med kvinnor som berättar att
en del flickor inte ens får sitta bredvid pojkar i skolan. Det kan räcka med att prata med en kille i klassen öppet för att få dåligt rykte. Heders­förtryck sträcker sig alltså från idiotiska frihetsbegränsande vardagsregler till hot och brutalt våld.

Mörkertalet är förstås gigantiskt. Vem vill ­anmäla sin egen familj och stötas bort ur sin gemenskap?

Genom förment kulturell tolerans låter vi flickor hoppa över simundervisning, sexualkunskap och klassresor. Vi fortsätter att ­offra de här tjejerna i Sverige – ”Världens mest jämställda land”.

Jag ser min egen 15-åriga dotter kasta sig ut i livet med en tro på att hon kan göra precis vad hon vill, och blir så fruktansvärt ledsen när jag tänker på alla som inte kan göra ­detsamma.

Fotnot: Undersökningen gjordes av föreningen Varken hora eller kuvad. 1 100 unga mellan 12 och 18 år i segregerade Stockholmsförorter deltog.

Veckans krönikör

Namn: Cecilia Gustavsson, 50.

Yrke: Reporter, som skriver om ­litteratur och gör nyhetsreportage.

Familj: Dotter, 15, son, 12.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

4 x tankar i mitt huvud

1. Jag skulle kunna begå brott om…

… någon tafsar på min dotter. ­Eller på min son! Jag skulle klippa till den människan hårt.

2. Jag trivs särskilt bra när…

… jag är på väg till Arlanda för någon rolig resa med barn och kompisar.

3. Om jag är ledsen vill jag…

… bli kramad, peppad och bli bjuden på fest.

4. Det vackraste ord jag vet är…

… sommaräng, för att det ger en känsla av frihet och ro.

 • Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson, Fredrik Palmqvist, Elvira Barsotti, Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB