Startsida / Inlägg

När en byråkrat får feeling kan en dröm gå i kras

av Söndagsredaktionen

OISIN1-350Sant är att reglerna runt arbetskrafts­invandring måste ses över.

Exempel på närmast slavliknande förhållanden för utlänningar som har sökt sig en framtid i Sverige saknas inte. Löne­dumpning och livsfarliga miljöer är inte smickrande för ett av världens mest framgångsrika länder.

Med det sagt finns det även goda anledningar att fråga sig varför reglerna, införda 2008 efter en överenskommelse mellan alliansen och miljö­partiet, tolkas så fyrkantigt som de gör.

Pressen har de senaste åren berättat den ena historien efter den andra om hårt arbetande och hederliga människor som slängs ut ur landet på grund av banala misstag av arbetsgivaren, men en nyligen publicerad utredning visar att eländet är betydligt mer utbrett än vad som har framgått av rapporteringen.

Granskningen Arbetskraftsinvandrares rättslöshet i Sverige är genomförd av journalisten och blivande juristen Johannes Forssberg för stiftelsen Centrum för rättvisas räkning och omfattar samtliga 450 fall som prövats i domstol år 2015 och första halvåret i fjol.


Lagen, visar det sig,
har lästs på ett sätt som endast kan glädja en författare som vill skriva en samhällskritisk dystopi och behöver inspiration.

303 av utvisningarna beror på att anställningsvillkor inte anses ha varit uppfyllda. Ofta handlar det om småskit. I vissa fall av ren illvilja från Migrationsverkets sida.

Ta bara den kinesiske ingenjören med spetskompetens vars arbetsgivare först då anställningen pågått ett tag insåg att trygghetsförsäkring saknades.

Att företaget korrigerade misstaget hindrade inte myndigheten från att utvisa mannen. Så kan ni inte göra, konstaterade migrationsdomstolen och skickade tillbaka ärendet till verket.

Men en envis byråkrat struntade i domen och fattade samma beslut igen. Så nu är ärendet än en gång överklagat.

Andra människor, närmare bestämt 82 stycken, har förlorat arbetet och tvingats lämna Sverige på grund av något så futtigt som att en annons bara legat ute i kanske åtta dagar i stället för de tio som har stipulerats.


Att Sverige infört
en så rigid regel beror på att EU önskar att det ska vara på det viset. Märk väl: det är ett önskemål, inte ett för Sverige rättsligt bindande krav.

Och nu kommer det värsta. 20 personer hann slängas ut ur landet eftersom deras ansökan om förlängt arbetstillstånd kommit in någon dag för sent innan migrationsverket insåg att det inte finns stöd i lagen för sådana beslut.

Människor har med andra ord fått sina drömmar om ett liv i Sverige grusade för att byråkrater har fått feeling och tolkat paragraferna uppåt väggarna.

Det är för väl att justitieminister Morgan Johansson har fått nog av denna svarta fars och bestämt att reglerna ska ses över.

För de redan drabbade är dock detta en klen tröst.

Veckans krönikör

Namn: Oisín Cantwell.

Ålder: 52.

Yrke: Nyhetskolumnist.

Familj: Sonen Henry.

Bor: Stockholm.

4 x tankar i mitt huvud

1. Min bästa huskur vid förkylning är …

… whiskey.

2. Sist jag blev skitför­bannad var …

… när jag glömde mina dyra handskar på Arlanda express härom veckan.

3. Alla borde …

… se filmen Älskling, jag krympte barnen… eftersom det är filmkonstens största ögonblick.

4. Jag blir charmad om …

… någon visar sig vara intelligent.