Startsida / Inlägg

Vi har alla lite adhd

av Söndagsredaktionen

VeronicaL_bloggbild_greenLite adhd hit eller dit spelar väl ingen roll? Eller? Jag har fått höra att jag har adhd ett antal gånger. Jag har själv diagnoserat andra med ­adhd. Det är ett uttryck som jag och mina vänner ibland kör med när vi tycker att någon av oss är sprallig och rastlös. Eller när någon har svårt att koncentrera sig. Eller när någon inte klarar av höga ljud och kontorslandskap. Eller inte pallar att stå i en trång, stökig bar klockan elva på kvällen. Eller när någon dagdrömmer sig bort då och då. Eller när någon nördar in på något en hel helg, kanske stänger in sig och lyssnar på gammal dammig jazz en hel söndag.

Kort sagt: När vi är som vi är lite till kvinns. Eller mans. Då har vi adhd.

Men vem mår egentligen bra av att arbeta i ett stökigt kontorslandskap? Vem behöver inte stänga av omvärlden någongång och lyssna på musik? Vem, som är över 40, tycker det är kul att trängas i en knuffig bar?

”Sanningen är att alla befinner sig på en ”adhd-skala” och har mer eller mindre av dessa drag” säger Anders Hansen, författare till boken Fördel adhd i veckans Söndag.

Det är okej. Vi fungerar och mår bra. Det är hanterbart och ibland är det just de sidorna som är vår charm.

Men det finns faktiskt de som har det mer. Jag tänker på vänner som i vuxen ålder har fått en riktig diagnos, ställd av en läkare och inte av oss andra, och då känt att alla bitar faller på plats. De som blev avfärdade som bråkstakar när de var yngre. De som inte klarade av skolarbetet lika bra som oss andra och halkade efter. De som var barn när bokstavskombinationen adhd antogs vara en felstavning. De som alltid hade en inre kamp med sig själva. Det var varken lätt för dem själva eller för föräldrarna. Ingen förstod. Men nu ska vi prata om det. Vi ska bli bättre på att förstå. Vi ska lära oss. Så att våra barn och barnbarn får den hjälp de behöver. Så att föräldrar får den hjälp och förståelse de behöver. Så att alla vågar söka just den hjälpen med stolhet, inte i skam. För adhd kan vara en fördel. Ja, en superkraft!

”Människor med adhd får fler infall och har också förmågan att göra något av dem. Forskningen visar att de överlag presterar bättre än andra på kreativa tester,” säger  ­psykiatern Anders Hansen.

Läs om adhd och dess fördelar på sidorna 44–48.

 • Tjänstgörande redaktör: Niklas Gustafsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB