Startsida / Inlägg

Drömmar som aldrig blev av

av Söndagsredaktionen

VeronicaL_bloggbild_green”Våra hjärtans förlorade slag

alla drömmar 

som aldrig blev av 

och dom lögner vi levde

och stannade i

dom vi blev och dom

vi ville bli”

Jonathan Johansson i Psalm noll noll från albumet En hand i himlen

Vi ville så mycket. Mattias ville bli astronaut. Sara som skrev så snabbt på svarta tavlan skulle bli journalist som sina föräldrar. Jag tror det var Micke, han ville köra brandbil. Det var när allt fortfarande var möjligt.

Vi växte och blev tonåringar. Vi skulle förändra världen. Vi gick med i Amnesty och skrev brev till diktaturer: Släpp fångarna loss. Vi höll på ANC och svor på att aldrig bli som våra föräldrar. Vi ville bli psykologer och socionomer och volontärer och vi skulle flytta utomlands. Långt bort ifrån den lilla stad vi kom ifrån. Vi skulle inte vara dem som blev kvar.

Jag skulle göra dokumentärfilmer som berörde och upprörde. Filmer som skulle få folk att tänka till. Som skulle förändra. Vi läste Simone de Beauvoir och Sartre och vi skulle till Paris. Vi läste Suzanne Brøggers Crème fraîche och Fräls oss från kärleken och vi skulle vara fria och självständiga och vidlyftiga. Och aldrig skulle vi svika våra ideal.

Allt vi inte blev. Alla länder vi inte flyttade till. Alla drömmar som aldrig blev av.

Det tänker jag på nu. I den här mellantiden som går i baktakt. När julen är över och det känns långt kvar till sommaren kommer vemodet. Det är lätt att bli sentimental.

Jag tänker på hur jag för länge sedan kom hem från London efter ett halvår som aupair och svor att jag skulle flytta tillbaka.

Hur jag kom hem från Kapstaden efter några månader som praktikant och satt och grät på  mammas trapp. Hur jag lovade mig själv att återvända. Jag skulle bara jobba ihop lite pengar först.

Det blev aldrig så. Jag åkte inte.

Mattias blev inte astronaut. Jag blev inte dokumentärfilmare. Sara blev inte journalist. Men det är okej. Vi blev annat. Och vi drömmer nya drömmar. Så länge vi lever.

Men så finns det de som tar steget. Som har möjligheten. Som kan och vågar. På sidorna 12–16 kan ni läsa om Petra och Felix som lämnade Sverige och öppnade B&B och bageri i Brasilien.

Deras dröm blev av.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB