Startsida / Inlägg

Slott är överskattade – eller?

av Söndagsredaktionen

VeronicaL_bloggbild_green47 miljoner. Jag vet inte hur just den summan kom till men jag tror det var en lottovinst jag läste om för många år ­sedan. Nu har den blivit standard. Numret 47 har fastnat i min hjärna. Vad skulle du ­göra om du vann 47 miljoner har jag frågat vänner, kollegor och mig själv över tiden. Ingen av oss kommer ­någonsin vinna 47 miljoner. Inte ens 20 spänn. Vi ­spelar inte. Vi tippar inte. 47 miljoner är en så svindlande ­summa att alla måste tänka efter länge. För vi tar ­ändå frågan seriöst. Ja tänk om! Vad skulle jag göra? Vem skulle jag bli?

Det händer igen. Frågan ställs under kaffe med dopp på fiket i stan.

Skulle vi bli tuffare, våga ta för oss mer, kräva mer? Med pengar i fickan växer självsäkerheten. Skulle vi bli odrägliga eller fortsätta vara de vi är nu?

Vi är ganska lika, mina vänner och jag. Olika men lika. Vi skulle ge bort en del, konstaterar vi. Till våra familjer. Någon till Cancerfonden, en annan till Läkare utan gränser. Till vänner. Vi skulle säga upp oss och våga ­göra det där vi har velat göra så länge. Eller så skulle vi börja studera. Lära oss saker. Resa så klart, det skulle vi. Och vi skulle flytta. Bort från förorten in till stan. Till Gamla stan och Söder och Vasastan. Till större lägenheter. Men inte för stort. Nej, det är minsann alldeles för opraktiskt!

– Jag tycker att en trea eller en fyra räcker, större ­orkar man ju inte städa ändå, säger Karin.

– Som om miljonärer städar sina hus och 8-rums­våningar själva, inflikar vi andra.

47 miljoner är mycket men vi drömmer smått.

Ett slott? Kom igen, vill ingen dra iväg och köpa ett slott? Slå på stort! Vara lite galen?

– Äh, jag skulle vara mörkrädd varje natt. Tänk så många dunkla rum.

– Ja, vad omysigt med ett slott, och så mycket att ta hand om.

– Ja, slott är överskattade. Men jag kommer på balen om du köper, och jag lovar att dj:a på ­eftersläppet.

Jaja. Jag tror vi klarar oss bra utan 47 miljoner. Och stora drömmar. Hittills har det gått rätt bra i alla fall. Och vad är väl en bal på slottet?

Men även om vi själva inte vill bo storslaget är det ändå kittlande att kika in hos dem som gör det. På ­sidorna 62–63 kan ni se hur kronprinsessan Victoria och prins Daniel bor på Haga slott.

Undrar om de dammar bokhyllan själva?

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén, Nils Höglander och Elvira S. Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB