Startsida / Inlägg

Röda linjen…

av Tore S Börjesson

… Det är ont om äkta stockholmare, de finns inte runt mig på tidningen, de finns inte runt mig på Söder, jag är dränkt i lallare från landsorten och de flyttar hit, de är medelklass, de har fina betyg, de flyttar in till innerstan, antagligen, och de har noll koll på Stockholm. De är käcka. De är framåt. De pratar skit med vem som helst om vad som helst och kallar det ”social begåvning”. De tänker positivt. De gör karriär. De blir omtalade på sin löjliga hemort som lyckade. De går på gym.

De kommer att dö med noll koll på Stockholm.

No disrespect, jag bara redogör för fakta. De har inte blicken högre än tipsen i valfri storstadstidning. Vill de uppleva naturen åker de hem.

När det räcker så bra med att ta röda linjen från Slussen och gå av vid Axelsberg och träffa…

fjällko.1.jpg

Och, varför ljuga, varje gång jag hänger med Sally Felicia känner jag mig som en tjur och det rycker i baguetten.

fjällko.2.jpg tore&kossan.jpg

Hon älskar mig. Men vänta!

Vänta!

Det här är bara början. Vi går vidare. Häng på! OK? Har jag alla med mig. Jag har fler vänner i Axelsberg, en fin station på röda linjen, halvvägs till Fittja räknat från Slussen. Fåret Berta. Hon och jag är fett tajta.

får.1.jpg

Sen rör man sig – om man är en infödd stockholmare med klass stil och värdighet – och sån är jag, gott folk – bort mot stans Beverly Hills, Mälarhöjden. Satan i gatan. Bromma – go fuck yourself in the ass! Vill man ha en kalasvilla med sjötomt är det helt klart Mälarhöjden som gäller.

mälarhöjden.jpg

Nånstans i det hela fikade vi också, jag och Jenny alltså, på Lyran. Förr åkte man hit och blev på lyran, allvarligt, nu är det ett fik med garanterat inga rättigheter. Men på Bellmans tid… Gosse!

lyran.1.jpg

Sen glider man in och då ser det ut så här. Classy!

lyran.lyran.jpg

Ni undrar – och det med all rätt – finns det nån utsikt att tala om från Lyran. Döm själva!

beverly.jpg

Ja, och villaomrädet där precis vid vattnet, eller villor och villor, PALATSEN, ligger alltså i Mälarhöjden och jag gick där och jag dreglade och jag kände hela mitt klasshat från 20 år i en tvåa i Farsta på 70 kvm tillhörande Stockholmshem välla upp och nästan kväva mig, men i slutändan vann den goda människan jag har i mig och jag sa till mig själv:

Kul för dom!

Jag gick till restaurang Porto Salvo intill Mälarhöjdens t-bana och tog en Napoletana, pizzornas pizza och jag har 59 miljoner italienare i ryggen vad gäller den saken:

napoletana.jpg
 Jenny – så här ser hon ut…

jennymagnum.jpg

Tog en pasta frutti di mare:

fruttidimare.jpg

Porto Salvos skönt bohemiska uteterass:

portosalvo.jpg

Och alldeles intill!

mälarhöjdsbadet.jpg

Och vad händer där?!?! Jo, grovhångel på bryggan under hopptornet. Fy fan!

hångel.jpg

Jag rörde mig vidare efter förortskusten, skulle nånting mera kunna hända, som i spänning räknat överträffade vad jag redan varit med om?

Oh, ja.

Café Uddvillans. Läs själva. Jag var inte i vildmarken. Jag var i djungeln. Bland djur!

uddvillan.jpg

Jag blev paranoid. Jag blev skräckslagen. Och – som i en ond dröm – dök den upp: Campingen! En ensam rumänsk sexmissbrukare bodde där i sin husbil med en kanot på toppen…husbil.jpg Jag ropade: Jenny! Jenny! Jenny! Men allt jag såg var en skylt:

gödsel.jpg

Var var jag? Jag ställde mig frågan i panik och plötsligt gick det upp för mig. Hjälp! Jag var i…

bellmans.jpg

Men då, som den räddande ängel hon är, ropade Jenny: Kom! Kom! Jag ska föra dig i säkerhet. Jag ska ta dig till Kocksgatan på Södermalm!

jennyäpple.jpg

Allt det här, gott folk, finns 15 minuter med tunnelbana från Sthlms innerstad. OK? Stockholm regerar. Stockholm är bäst.

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB