Startsida / Inlägg

Bokmässan är kulturtantens Pride

av Mats Strandberg i Söndag

strandberg_byline_blogg_OBS_LOW.jpgDet här är min hyllning till en oförtjänt förlöjligad varelse, som alltför sällan kräver respekt för egen del. Därför gör jag det åt henne. 

Kulturtanten är en alldeles egen art, som oftast rör sig i flock. De uppträder också parvis. Många exemplar är lätta att känna igen på sina böljande tunikor, foträta skor och praktiska frisyrer. Denna skrud möter ofta hån och spe, vilket är mycket orättvist, då så många andra arter i vår fauna – hårdrockare, hiphoppare, dokusåpadeltagare, hipsters och östermalmare, för att bara nämna några exempel – också har sina stilmåsten. Det är dock inte förvånande. Kulturtanten är en art som många ser ner på. Ja, själva ordet ”kulturtant” skvallrar ju om ett illa dolt förakt. För många anser faktiskt fortfarande att det som kvinnor gör, för sitt eget höga nöjes skull, aldrig kan vara något man behöver ta på allvar. Jämför gärna med de medelålders män som är så besatta av fotboll att de reser utomlands för att kunna uppleva VM-matcherna på plats. De målar sig i favoritlagets färger och häckar på läktarna i stora högljudda flockar. Men vem hånar dem för det? 

Jag har haft många tillfällen att studera kulturtanten i hennes naturliga miljö. Och jag får alltmer respekt för henne ju bättre jag lär känna henne. Kulturtanten bär hela kultur-Sverige på sina späda axlar. Hon går på konserter, konstutställningar och boksigneringar, och på teater både på Dramaten och i klaustrofobiska källarlokaler. Hade hon varit född i en annan generation, eller haft andra möjligheter, hade hon kanske själv varit konstnär. Nu följer hon istället konsten, med stor passion. 

Nästa vecka är det den stora bokmässan i Göteborg, en av årets stora höjdpunkter i kulturtantkalendern. Man skulle faktiskt kunna kalla bokmässan för kulturtantens egen Pride-festival. Här får de för en gångs skull uppleva att vara i majoritet. Träffa likasinnade, utbyta erfarenheter och utbringa vitvinsskålar. 

Så låt oss passa på att hylla kulturtanten. Inte bara denna vecka, utan alla veckor på året. Och måtte aldrig denna fantastiska art dö ut. 

Så känner du igen en klassisk kulturtant:

 • På Gudrun Sjödén-tunikan
 • På den stora, pråliga broschen …
 • … eller på afrikanskt inspirerade träsmycken.
 • Hon har oftast kortklippt frisyr i en eller flera nyanser
 • … och hon dricker helst vitt vin. 
 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB