Startsida / Inlägg

Alla får välja sin önskejul

av Söndagsredaktionen

Jag och min man Dan är numera vana vid de ­frågande blickarna och kommentarerna:

– Jaha? Barnen åker till England? Utan er, alltså?

Japps. På torsdag, fyra dagar före självaste dopparedagen, sitter Joel och Freja på ett SAS-plan på väg till London. De har nämligen valt att äta julmiddag och öppna paket med den engelska släkten i stället för med oss.

Märkligt? Inte för familjen Scott. Vi har lyckats avdramatisera alla julmåsten. Eller, rättare sagt: Vi har ­förbjudit dem. Enats om att det viktigaste under julen är att få vara ledig, vila och göra vad man vill, snarare än att känna sig fångad av en eller flera av de julplågor som ­beskrivs på sidorna 36–39.

Det betyder inte att jag och min man inte vill fira med farmor i England, eller med släkten i Östersund, men då Dan är brandman funkar det sällan. Han får helt enkelt inte ledigt tillräckligt många skift för att kunna resa bort. Och eftersom hans yrkesval inte ska drabba resten av ­familjen får alla välja sin önskejul.

I fjol var jag och barnen i Jämtland, Dan kom upp lagom till nyår. Andra år har jag och Freja firat på vårt håll, Dan och Joel på sitt. Och i år, som sagt, öppnar ungarna sina paket på juldagen, mumsar kalkon och slipper både Kalle och Karl-Bertil, medan jag och Dan njuter av julsupé bestående av skaldjur och champagne i stället för skinka och grisfötter.

Trist och traditionslöst?
Vet inte det, jag. Att inte ha några traditioner är ju också en ­tradition.

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB