Startsida / Inlägg

Ett lättare sätt att umgås

av Söndagsredaktionen

Jo, jag vet. Man orkar knappt tänka på nyår nu, när man stressar runt i slutspurten inför julen. Men jag skulle vilja slå ett slag för en hederlig gammal tradition: nyårsmaskeraden.
Och det är förstås vanskligt att göra en allmän trendspaning utifrån mitt privata liv, men om jag ändå skulle göra det skulle jag säga att maskeraden är tillbaka. Så mitt bästa tips är att sno ihop en nyårsmaskerad, om du inte redan har planer. Det är så otroligt mycket roligare än du tror. Och lättare.

Viktig information till allmänheten: Nej, det är inte jobbigt med maskerad. Många tror att det krävs en massa tid och pengar för att få ihop en maskeraddräkt. I själva verket är det mycket lättare än att hitta något som lever upp till din diffusa bild av den perfekta finkostymen eller klänningen till tolvslaget. Du vet, den som du rusar runt på mellandagsrean för att hitta, medan du försöker övervinna panikångesten som framkallats av hetsiga folkmassor och provrumsbelysningar som avslöjar exakt hur mycket knäck du åt i jul. Du kanske redan har allt du behöver för en maskerad i din garderob. Förra nyårsafton hade vi maskerad på temat tv-karaktärer. Därför kunde man till exempel göra succé med gamla snickarbyxor och en missklädsam polotröja, som en av internerna från Kvinnofängelset.  Det kan verka som om du ställer ännu ett jobbigt krav på dina gäster genom att välja ett tema, men faktum är att det är precis tvärtom. Det är som när man skrev uppsats i skolan: det var alltid lättare när läraren gav en ett ämne att utgå från. Med en ram att förhålla sig till blir det, paradoxalt nog, lättare att låta fantasin flöda.

Men det allra bästa med en maskerad är att folk faktiskt har roligare. Det är hur lätt som helst att prata med någon man inte känner, om denne någon har klätt ut sig till Björne, Maria Montazami, eller Laura Palmer. Och folk blir roligare. Hämningar släpper. Det är svårt att ta sig själv på alltför stort allvar när man är utklädd till Joker i Rederiet. Det är ett lättare sätt att umgås. Sen hjälpte det förstås att vi serverade Roseanne-portioner mat, och Sue Ellen-anpassade mängder sprit.

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB