Startsida / Inlägg

Scientologerna har motvind i Hollywood

av Söndagsredaktionen

Scientologerna har haft ett starkt fäste i Hollywood ända sedan grundaren, scifi-författaren L Ron Hubbard, uppvaktade filmstjärnor som Gloria Swanson. Men kanske är de kända språkrören till mer skada än nytta för scientologin nu. Den senaste tiden är de levande reklamtavlorna snarare avskräckande exempel, som synes på listan här intill. Den största smällen är Tom Cruises och Katie Holmes skilsmässa. Bilden som växt fram i media har varit tydlig; Katie har lyckats fly med Suri från en maffialiknande rörelse som utnyttjar sina medlemmar hänsynslöst och håller dem i schack med skrämseltaktik och hjärntvätt, förföljer avhoppare och försöker tysta alla kritiska röster med hot om stämning.

Det är inte bara kändisarna som ligger scientologin till last. Internet är deras värsta fiende. Inte nog med att avhoppare berättar om fasansfulla förhållanden bakom kulisserna. De avslöjar också själva kärnan i scientologin, som medlemmarna inte får tillgång till förrän de uppnår de högsta (mest hjärntvättade?) nivåerna. Det är svårt att tänka sig att någon skulle söka sig till scientologin efter att ha läst Wikipedia-artikeln om den intergalaktiske härskaren Xenu, som slängde utomjordingar i vulkaner, sprängde dem med vätebomber och fångade deras själar. Pinfärska boken Going clear, av den Pulitzer-belönade Lawrence Wright som intervjuat över 200 avhoppare, trycks i jätteupplaga och lär bli ytterligare ett dråpslag.

Men det är Tom och Katie och John och Lisa-Marie och de andra vi kan tacka för att scientologins hemligheter till slut avslöjas. Det finns massor av sekter som aldrig granskas i media. Det är kopplingen till Hollywood som gjort scientologerna intressanta. Det vore ironiskt om just det som gjorde scientologerna så framgångsrika också blev deras fall. Och det är ironiskt att själva rörelsen just nu beter sig precis som en Hollywood-diva på dekis: de skriker argt över den ovälkomna uppmärksamheten, fastän de själva så hungrigt sökte rampljuset.

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB