Startsida / Inlägg

Sexet i Girls är en revolution

av Söndagsredaktionen

StrandbergbloggNYFör ett tag sen såg jag om 80-talskomedin Working girl. I en scen springer Melanie Griffith, en av decenniets sexsymboler, runt i raff-set. (FINNS det förresten ett ord som är mer 80-tal än ”raff-set”?) Min första reaktion kom raka vägen från ryggraden: Herregud, hon har ju en valk ovanför troskanten! Så chockerande! Så … tja, mänskligt! Och jag insåg hur hjärntvättad jag blivit. Det spelar ingen roll hur medveten jag försöker vara. Jag VET ju att dagens skönhetsideal är helt snedvridna, EGENTLIGEN, och jag hatar det. Men jag har ändå vant mig vid dem.

Och jag är inte ensam. Det finns en hel radda undersökningar som bevisar det självklara att filmer och tv-serier påverkar hur vi ser på kroppar, vad vi tror är normalt, eftersom vi matas med ”vardagliga” karaktärer spelade av skådisar som hårdtrimmats i drömfabriken. Det här gäller både män och kvinnor, men det är ju knappast någon tvekan om vilka som är mest exponerade. Och i romantiska komedier kan en man se ut hur som helst och ändå få den supermodellsnygga tjejen. Om vi någon gång får se en kvinnokropp med underhudsfett, eller en mage som inte är inåtbuktande, så är det meningen att vi ska skratta åt den. Eller värre. I den första Sex and the City-filmen har 50-åriga Samantha en valk på magen. Det här blir en stor källa till oro för alla. Hur mår egentligen Samantha, som låter sig förfalla så fruktansvärt? Vilken lättnad (i dubbel bemärkelse) när hon inser att hon ätit för att hon är olycklig i sitt förhållande! Kvinnor som inte är pinnsmala är ju olyckliga och har dålig karaktär.

Det är därför jag gillar Lena Dunhams omtalade sexscener i Girls, som sänds i SVT på tisdagar. Efter varje avsnitt slår nättrollen nästan knut på sina svansar i försöken att beskriva hur äcklade de är. Dunham har valkar. Och celluliter. Hennes bröst och rumpa hör hemma i en värld med gravitation. Och ändå har hon massor av sex. Utan kläder. Men hennes kropp är inte en komisk poäng. Hennes kropp bara ÄR. Och i början var det ovant, men jag har vant mig, och jag älskar det. Det är som ett motgift mot allt det andra.

Det är bara så sorgligt att det ska vara så revolutionerande.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Elin Wieslander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB