Startsida / Inlägg

Kvalar du in som en modern egoist?

av Söndagsredaktionen

sundstrombloggNYHej du moderna egoist, denna krönika­ är till dig!

Jaså, du är osäker, vem är en ­modern egoist? Okej, jag ska för­tydliga hur jag tänker. Förutsättningarna för att du ska kvala in är att du är smart, du vet hur man planerar en framtid. Du har någon form av jobb, bostad och kanske en bra utbildning i bagaget. Du är frisk, såklart. Och jag räknar med att du kan räkna. Naturligtvis vet du hur du ska ta hand om dig själv och du förväntar dig att andra ska göra samma sak. Det går inte att lura dig, du vet ju vad som är bra för just dig. Kanske struntar du också i att betala radio- och tv-licens. Pejlare är ju bluff och gratis är gott!

Nå, vad säger du? Kvalar du in? Fint. Men ropa inte hej. Här kommer nämligen det viktigaste för att du ska vara fullfjädrad. Du ska absolut INTE vara fackligt ansluten. Hell no! För du tycker att du kan göra bättre saker för de där hundralapp­arna som förbunden har mage att suga ur sina medlemmar. Dessutom har du ju redan jobb och du vet själv hur man förhandlar. Och internet finns för alla, här kan du ju enkelt hitta all information som just du behöver när du hamnar i lite trubbel på jobbet. Du är påläst helt enkelt, och tycker att det räcker att vara med i a-kassan (som är ditt sätt att säkra upp för eventuella sämre tider).

Då så. Nu vet du vad jag menar med modern egoist.

Om kriterierna ovan inte stämmer in på dig, vet du nu att du INTE kvalar in och kan härmed ­sluta läsa – eftersom du inte kommer ha behållning av det jag har att säga.

Så! Hej igen, nu när vi alltså båda två konstaterat vem du är. Du ser dig själv som smart och du gillar tanken på att vara ekonomisk och du är inte med i något fackförbund. Hepp! Ett stort grattis till dig. Du tjänar ju massor av hundralappar varje år. Och jag måste även säga grattis, eftersom du ju bor i Sverige där tidigare generationers fackligt anslutna redan slitit för hyfsade arbets­­för­hållanden.

Grattis, du slipper springa på en massa möten och ta del av jobbig information. För vem orkar höra talas om besparingar, chefsbonusar och sämre arbetstider? Inte du. Det som är så himla bra är att på ditt företag finns en liten fackligt ­ansluten grupp som tar del av allt det där ändå. Och du räknar med att fördelar som gäller ­fackets medlemmar kommer att spilla över på dig. Så jävla smart!

Det här med att vara solidarisk skiter du i. Skönt! Men innan du får mitt sista grattis vill jag ställa några frågor:Hur tror du att det skulle vara på just din ­arbetsplats om det inte fanns någon fackförening alls? Om INGEN var ansluten?

Och vad skulle hända med våra demokratiska rättigheter om vi struntade i att ta till vara dem?

Jag ber dig att kika lite på länder där det är ­förbjudet att vara fackligt anställd. Ta fram en kartbok och peka lite på måfå. Kanske landar ditt pekfinger på ditt favoritresmål i Asien. ­Titta lite på hur arbetsvillkoren är där!

Slutligen: Tror du att, bara för att vi haft det okej i Sverige i ett halvt sekel, vi kan slappna av? Gör du det, får du här min sista gratulation:

Grattis, moderna egoist, för att du är så satans naiv!

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB