Sluta ge våra barn giftig mat!
avFler och fler väljer vego. För kroppens, plånbokens och, inte minst, planetens skull. Våra barn propsar på ekobananer och biodynamiskt odlade äpplen. En köttfri dag i veckan är på väg att bli en folkrörelse och i lågstadieklasser diskuteras vikten av att köpa fisk från MSC-listan. Bra så. Gräsrötterna har fattat galoppen sedan länge.
Makten? Inte förrän nu.
I mitten av januari beslutade EU-parlamentet äntligen att rucka på en av sina mest rigida regler: Den om att billigast är bäst vid offentlig upphandling. I framtiden får myndigheter välja bort leverantörer som, till exempel, inte har rätt miljöprofil eller saknar kollektivavtal. Oavsett hur mycket de lyckas pressa sina priser.
Men hittills har skolor, som valt att servera dyrare närproducerad, ekologisk mat till sina elever, alltså riskerat att bli anmälda för brott mot upphandlingsreglerna.
Befängt.
Om lagändringen kommer att leda till att ungarna får luncher som är miljö- och människovänliga? Låt oss hoppas det, men det är absolut ingen garanti. Som vi vet kostar krav- och rättvisemärkta köttbullar någon krona mer per portion än massproducerade köttklistervarianter. Och cash är tyvärr oftast king, det vet alla som sitter med ett budgetansvar.
Troligtvis kommer majoriteten av landets skolbespisningar tvingas fortsätta servera besprutade grönsaker och pannbiffar som till största delen består av slaggprodukter, stärkelse och socker.
Det är inte bara befängt. Det – om något – borde vara brottsligt.