Startsida / Inlägg

Vilken backe är du?

av Söndagsredaktionen

erikascottbloggNYAnna-Karin drog med fingret över kartan, tills hon fastnade på Verbier.
– Dit ska vi, sa hon och fortsatte:
– Det är en skidort, det vet jag, för där har Pelle Hansson varit.

Pelle Hansson var en jämnårig kompis, också han från Frösön, som uppenbarligen hade spenderat ett och annat sportlov utanför Jämtland. Det var inte helt vanligt på den tiden. Min egen skiderfarenhet var begränsad till Åre, Duved, Storlien, Klövsjö, Vemdalen och Frösöbacken.

Nu befann vi oss i schweiziska Lausanne, Anna-Karin och jag. Vi var 19 år, nybakade studenter, sugna på äventyr. Planen hade varit att ta jobb som au pairer någonstans i Genève-trakten, men väl på plats lockades vi mer av preppade pister och after ski än av blöjbyten och barnkammarlekar. Så vi drog. Till Verbier, eller ”Verpan”, som var de svenska ”ski bumsens” epitet på byn.

Min och Anna-Karins säsong, vintern 1984–1985, bestod av lika delar jobb (på hotell och i bar), skidåkning (mest off pist) och festande (helst på ”säsongarnas” favorit, Le Pub Mont Fort). I liftkön trängdes vi med supercelebriteter som Diana Ross, prinsessorna av Monaco och Al Pacino, eftersom Verbier, redan då, var ett av alpernas hippaste häng.

I dag lär du fortfarande kunna skymta Diana Ross vid något av stammisborden på den legendariska nattklubben Farm Club. Dessutom har du goda chanser att springa på skådisen Leonardo Di Caprio, brittiska sessorna Eugenie och Beatrice, stjärnkocken Jamie Oliver eller fotbollsfamiljen Beckham i vimlet på bygatan. Även prinsessan Madeleine och maken Chris brukar susa nedför backarna, men i år lär de ta en paus från skidsemestrandet, de har ju annat att tänka på.

Längtar du efter pudersnö, vackra vyer och iskall öl? Bläddra fram till sidorna 68–73 och välj ort efter plånbok – eller personlighet. Själv faller jag för lugna Adamello framför party- jetsetstället Verbier.

Jag är ju, trots allt, inte 19 längre.

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Ellinor Brenning och Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB