Startsida / Inlägg

En synnerligen genialisk idé!

av Söndagsredaktionen

erikascottbloggNYInnan jag fick det här jobbet var jag specialtidningschef på Amelia. Det var alltså jag som ansvarade för magasinets så kallade ”one shots” om bröllop, graviditeter, bebisar och andra trevligheter som jul, sommar och höst.

När jag tackade ja till tjänsten var det, bland annat, för att dagligen få andas samma trycksvärta som Sveriges vassaste magasinsmakare, Amelia Adamo. Min ödmjuka förhoppning var också att något av hennes makalösa branschkunnande skulle gnugga av sig på mig.

Om jag under mina två år på Bonnier Tidskrifter blev några gnuttor skarpare, överlåter jag till andra att avgöra. Jag och Amelia jobbsnackade inte varje dag, direkt, men Adamotänket genomsyrade samtliga titlar hon satt till världen.

Så, vilken är den väsentligaste ingrediensen i det amelianska framgångsreceptet? Jo, att göra tidningar som folk inte kan vara utan. Hon menar att läsare inte är lojala, utan alltid undrar ”what’s in it for me?”. Hon är dessutom ”en kompromisslös perfektionist med intuitiv känsla för vad kvinnor vill läsa”, som Magda Gad skriver i sin intervju, publicerad i Söndag den 27 april.

Det var just den intuitionen som gjorde att hon 1984 lyckades få Aftonbladets högsta chefer att släppa till ett gäng miljoner för att lansera en söndagsbilaga som låg ibladad i kvällstidningen. Några år senare gjordes den om till en mer ”magasinig” version och så småningom kunde Aftonbladet börja ta extra betalt för den.

Amelia hade gjort DET. Skapat en produkt som läsarna inte ville vara utan. För det belönades hon 1986 med medievärldens finaste utmärkelse, Stora journalistpriset. Juryns motivering: ”För hennes förnyelse av service- och underhållningsjournalistiken i Aftonbladet, speciellt dess söndagstidning, där hon på ett lyckosamt sätt förmått förena det bästa ur vecko- och kvällspress”.

I dag, 30 år senare, lever Amelias geniala tidningsidé fortfarande.

Tack Amelia.

Tack alla läsare.

Nu kör vi 30 år till!

 

Skärmavbild 2014-05-16 kl. 10.18.17 Amelia Adamo grundade Aftonbladet Söndag 1984. Bilagan blev en omedelbar succé. Foto: Maria Östlin. 

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB