Startsida / Inlägg

Med kulorna försvann makten

av Söndagsredaktionen

VeronicaL_bloggbild_greenKlockan är strax före åtta på morgonen och det frostbeklädda gräset knastrar under skorna när Lotta genar över skolgården till gympasalen. Omklädningsrummet är kallt och fuktigt och Lotta andas in med munnen – så här tidigt på morgonen är hon känslig för den påträngande mögeldoften som hör hemma här. Huttrande klär hon och klasskompisarna om och går ut i gympasalen.

Deras gympalärare Camilla är sjukskriven i två månader så nu står Per här i stället. Lotta och hennes kompis Petra tittar menande på varandra och konstaterar snabbt följande: Deras nya gympalärare är lastgammal (det vill säga runt 40) och har jättekorta, fladdriga och oresonligt omoderna träningsshorts på sig. Avslöjande korta skulle de snart också, när klassen stod i ring runt Per och värmde upp, visa sig vara. För det är i en av de där rörelserna, när Per ska visa och lägger sig på rygg och sedan hoppar upp igen som de där korta, men oj så vida, shortsbenen blir stora kikarsikten rakt in i…ja, ni förstår säkert: Hej pungkulor!

– Jag vet inte om det bara var jag och Petra som såg men jag förstår faktiskt inte hur man kan vara lärare på gymnasiet utan att fatta att man inte kan klä sig så. I den åldern är man ju så skoningslös, säger min vän Lotta som i dag är mamma till barn snart lika gamla som hon själv var då.

Det var en mycket dålig start för Per. Minst sagt. Har man en gång hamnat i skottlinjen för två tonårstjejer finns det väldigt lite en kan göra för att återvinna respekten. All makt är för evigt förlorad.

– Efter det struntade vi totalt i honom. När vi skulle springa i elljusspåret smet vi iväg och fikade, och när vi skulle vara i gympasalen sa vi att vi hade astma. Han förstod så klart att vi ljög men så fort han protesterade flinade vi bara och ryckte på axlarna, berättar Lotta.

Jag vet inte vem som  drog det kortaste strået i det är här pungkuledramat. Per som miste sin auktoritet? Eller Lotta och Petra som satt och fikade i stället för att röra på sig?

Själv har jag inte haft en Per som gympalärare men jag känner mycket väl igen berättelsen; flera av mina vänner har vittnat om mer eller mindre märkliga gympalärare, ångestfyllda ombyten och ­läskiga duschar.

I SVT:s nya program Gympaläraren ska Kalle Zackari Wahlström, som ni kan läsa om på sidan 10,  få ett gäng högstadieelever att känna lust och glädje till att röra på sig.

Jag säger endast detta: Må han ha rediga shorts!

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB