Startsida / Inlägg

Hon gjorde ”vin av vatten”

av Söndagsredaktionen

VeronicaL_bloggbild_greenÄntligen får grevinnan Eva Ekeblad iväg ­proverna på sina upptäckter till Vetenskapsakademien i Stockholm. Snart ska vintern ta sitt långfristiga grepp över landet. Snart ska även Eva Ekeblad skapa historia.

Hon, vars namn och titel får henne att låta som en ­karaktär ur en Selma Lagerlöf-roman, var en i allra högsta grad verklig kvinna. Om än ovanlig för sin tid. Vi kommer strax till det.

Nu är det fortfarande den där kalla, färglösa novemberdagen i mitten av 1700-talet. Än har snön inte fallit.

Eva har experimenterat länge med vad man kan göra med en, i dag så kär men då fortfarande förbisedd, knöl – potatisen. I ­Sverige åt vi på den här tiden mest ärtor och rovor, strömming, kål, gröt och bröd. ­Potatis fanns inte med på menyn och odlingen var blygsam. Vad skulle den där bleka nymodigheten vara bra för?

Det visste Eva Ekeblad som hade upptäckt att man kunde göra både stärkelse och puder av potatisen. Tidigare hade man mest använt vetemjöl för att pudra de ­vita, högburna perukerna som var på modet under 1700-talet. Säden var kostsam, folk svalt, så när Vetenskapsakademien får veta att det går utmärkt att använda potatis i stället skiner de upp.

Men det som får herrarna att jubla högst, den här ­dagen när Evas upptäckter når dem, är hennes nya, revolutionerande framställning av en mycket kär dryck – brännvinet. Tänk att man kan använda potatis till att ­göra stänkare! Nu behöver vi inte slösa med det dyrbara havret och kornet. Nu kan vi alla släcka vår törst. Låt vintern komma!

Det behövs inga långa överläggningar: Henne ska vi ha, deklarerar de och år 1748 blir grevinnan Eva Ekeblad, som första kvinna, invald i Vetenskaps­akademien. Det kommer att dröja 200 år innan en kvinna, kärnfysikern Lise Meitner, blir ­invald igen.

I dag odlas det ett hundratal sorters potatisar i Sverige och den har en minst lika stor plats på tallriken som i flaskan (nåväl). Men det var Eva, som via sin forskning och våra torra strupar,  gjorde knölen folkkär. Som min kompis, som var den som först berättade historen om Eva Ekeblad för mig, sa: ”Du hajar va? Att göra sprit av potatis var ju nästan i klass med att ­göra vin av vatten!”

I veckans tidning bjussar vi på fem rustika recept – alla med den mångsidiga och billiga potatisen som ­huvudingrediens. Låt hösten komma!

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB