Startsida / Inlägg

Hurra för en egen ekonomi

av Söndagsredaktionen

VeronicaL_bloggbild_green”Liksom mannen är underkuvad kapitalisten är kvinnan underkuvad mannen; och hon kommer att förbli underkuvad om hon fortsätter att vara ekonomiskt beroende. Arbete är grundförutsättningen för kvinnans ekonomiska självständighet.”

Clara Zetkin sa det här 1889. Det är 128 år sedan. Mycket har hänt sedan dess. Kvinnor arbetar, vi har allmän rösträtt, vi har preventivmedel och aborträtt. Så varför drar jag fram ett citat från en gammal kommunist, som ju Clara Zetkin var.

Vad har hennes citat från ett annat århundrade att göra med hur vi lever nu? Därför att hennes ord gäller än. Därför att heltidsarbete och en egen ekonomi fortfarande inte är självklarheter. Därför att jag har sett vänner och bekanta som helt plötsligt stått utan när skilsmässan blev ett faktum. Utan ekonomisk självständighet. Utan ett heltidsjobb som möjliggör den självständigheten. Utan koll på inbetalningar och utbetalningar. Med förväntad lägre pension eftersom de har varit hemma och tagit hand om barnen. De, inte männen, har gått ner i tid. De har tagit ut all föräldra­ledighet, de har vabbat. Männen har tagit hand om räkningar och bankärenden.

Det här handlar inte om några omoderna människor. Tvärtom är de starka, tuffa och med bestämda åsikter om allt från kvinnors rättigheter till barnuppfostran. Men i ämnena pengar och ekonomi får de underkänt. Jag förstår det. Finns det något tråkigare än ekonomi? Ja, faktiskt: att vara den stora förloraren efter skilsmässan.

År 1910 tog Clara Zetkin initiativet till den Internationella kvinnodagen som senare, 1978, skulle bli en av FN:s högtidsdagar. Varje år firar vi den dagen och nu är det dags igen. Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Hur jag kommer att fira?

Genom att arbeta. Genom att tjäna mina egna pengar. Genom att vara ekonomiskt självständig.

Det blir bra så.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB