Startsida / Inlägg

Nu fnyser jag inte åt självhjälp längre

av Söndagsredaktionen

SylviaBalacJag brukade fnysa lite åt ordet självhjälp. Förknippade det med pseudovetenskapliga tramsböcker och nyandliga övnin­gar. Men självhjälp behöver ju inte betyda att man läser 40 böcker om carpe diem, åker på svindyrt mindfulness-läger eller går på healing-mässor. Inte heller behöver det vara en motsättning till yttre hjälp, som jag antar att exempelvis professionella psykologer får klassas som.

Jag fnyser inte längre åt självhjälp. Faktum är att jag till och med kan kallas självhjälps-författare. Åtminstone författare till de åtta lappar som jag häromdagen hittade i min byrålåda. Jag skrev dem för några år sedan när jag, har jag förstått så här i efterhand, mådde ganska så dåligt. Jag fick ofta panikattacker, drog mig undan från folk, slutade ta initiativ, slutade ringa. Men en dag måste jag ha förstått att jag borde hjälpa mig själv, och då kommer vi till lapparna, som jag nu lite lätt generat ska redogöra för. Lapparna med ord som, om jag tolkar mig själv för två, tre år sedan rätt, symboliserar sådant som gör mig glad. Låt oss se om jag har lyckats hjälpa mig själv.

Lapp 1: RESA (ja, jag skrev med versaler). Jodå, här har jag lyckats hjälpa mig själv riktigt bra. Malta, Rom, Costa Rica – de senaste åren har jag besökt nya platser liksom återkommande favoriter som Balkan och Berlin.

Lapp 2: MAT. Hm, jag har gått upp minst 10 kilo så mat har jag absolut fått i mig, men jag menade nog att jag ville laga mer mat. Det har gått okej, har snöat in lite på pesto varianter, som cashew- och korianderpesto med lime, och att bräsera grönsaker i vin.

Lapp 3: LÄSA. Godkänt, läser inte böcker dagligen men kan sluka massor på semestrarna. Senast bland annat otäcka novellsamlingen The doll-master av Joyce Carol Oates.

Lapp 4: SKRIVA. Jag skriver ju här och nu i Söndag, så det får ses som en lyckad självhjälp.

Lapp 5: UMGÅS. Jodå, jag kanske inte umgås med fler människor, men oftare med dem jag känner mig trygg med.

Lapp 6: SPRÅK. Här har jag lyckats hjälpa mig själv väl, med en två månader lång kurs  i tyska i Berlin och en app-kurs i spanska. Sehr bueno!

Lapp 7: DJUR. Trots att jag älskar djur, eller just därför, har jag inte skaffat mig något husdjur. Där­emot åkte jag till Costa Rica i syfte att se tvättbjörnar och näsbjörnar, och det lyckades jag med. Som bonus träffade jag också navelsvin, leguaner och flera olika  exotiska fåglar.

Lapp 8: SEX. Aj då, det får enligt redaktörens order inte plats fler bokstäver på sidan nu, så jag måste tyvärr sätta punkt här.

Veckans krönikör:
Namn: Sylvia Balac. Ålder: 41. Bor: Hägersten. Gör: Skriver och redigerar.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB