Startsida / Inlägg

Var har du ditt hem-hemma?

av Söndagsredaktionen

VeronicaL_bloggbild_green”Hemma är inte där du bor, utan där man förstår dig”, ska diktaren Christian Morgenstern ha sagt. En annan lär ha myntat att ”hemmet är en plats där man kan klia sig var som helst”. Och så har vi den där meningen som man måste vara över 50 för att ta i sin mun: ”Nä, om vi skulle ta och åka hem och komma i ordning”. Jag minns den där sista kommentaren väl från barndomen. Precis när man hade som mest roligt skulle nån skäggig vuxen dra ”komma i ordning-kortet”. I dag har jag en mycket större förståelse för just det: att komma hem, släppa garden, ta av sig masken, fixa med sina saker och bara vara sig själv.

Men vad är hemma egentligen? Är det där man bor eller var som helst där man känner sig trygg?  Är det där man har vuxit upp?

Är det en viss plats eller kan man känna sig hemma bara av att stå och se ut över till exempelvis havet?

Jag antar att hemma kan vara olika för olika människor.

Vår redigerare Ann-Louise tycker att känslan av att komma hem och var den sinnesstämningen infinner sig har förändrats ju längre bort från sin hemstad Falkenberg hon har flyttat.

– När jag först flyttade till Örebro så var det bara Falkenberg som räknades. När jag åkte tillbaka dit kände jag mig hemma, den bekanta doften från jorden och så klart mina föräldrars hus. Men nu när jag bor i Stockholm har känslan av att komma hem vidgats. Hemma har blivit ett större område. Det är hela vägen från Borås ner till Halmstad, säger hon.

Kanske är det så. Och om nu hemmet blir större, ja liksom innefattar en större yta ju längre bort vi flyttar, borde inte hela Sverige kännas som hemma om vi till exempel flyttar till ett land i Europa? Och om vi sen fortsätter till till exempel Asien kanske hela Europa kommer att kännas hemma. Och om, ja detta låter ju helknäppt, men om vi flyttar till Mars kommer då inte hela vår värld att kännas hemma? Det är en svindlande tanke. Men min kompis Johanna tar snabbt ner mig på jorden igen när vi ses över ett par glas vin.

– Jovisst så kan det nog vara, men för mig är hemma helt enkelt där jag känner att jag kan gå på toaletten och bajsa, säger hon.

Babben Larsson berättar om var hon känner sig, som hon kallar, hem-hemma. ”Det är något med luften”, säger hon. Var det är? Kika i veckans tidning så får du svaret.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB