Startsida / Inlägg

På insidan var hon liten

av Söndagsredaktionen

VeronicaL_bloggbild_greenHon var ett huvud längre än sina jämnåriga redan när hon var 4. Min kompis dotter blev ofta tagen för äldre än vad hon var. Hon som var så stor kunde väl förstå att man inte gjorde så? Hon borde väl kunna knyta skorna själv? Hennes längd gjorde henne mer vuxen i andras ögon. De gav henne mer ansvar, de förväntade sig mer. Hon skulle ta hand om sina jämnåriga. Inte gråta och skrika och bete sig. Inte bli tröstad lika mycket som de andra på förskolan. Hon var ju stora tjejen.

Men hon var ju inte det. Inte på insidan. Till slut blev hon den de såg henne som. Hon blev lite mer allvarlig, inte lika naiv som sina kamrater. Och hon grät aldrig när hon slog sig. Hon var ju stora tjejen.

Ibland brast det. Frustrationen över att inte klara det som förväntades av henne tog över. Hon kunde gråta hysteriskt när det blev fel, när skosnörena hamnade snett och hon misslyckades med att få till den där rosetten.

En gång medan jag studerade jobbade jag extra i kassan på en nattklubb. Tjejen i garderoben berättade att hennes farmor hade sagt till henne att hon måste bli mer självständig än sina vänner: Ingen man kommer att följa dig till porten på kvällen och se till att du kommer hem ordentligt. Du är lång och väcker inte beskyddarrollen i dem, sa hon i vad jag tror var aningslös  välmening.

Jag som är 1,68 fick en tankeställare när jag hörde den där historien. Hur bemöts egentligen långa kvinnor och var jag en av de där vuxna som krävde lite mer av min kompis dotter? Såg även jag henne som lite äldre?

I det här numret har vi träffat tre kvinnor som vittnar om hur det är att vara lång: ”Folk kan komma fram och säga ’vad lång du är’ och det är ju helt hjärndött. Som att jag inte redan vet det”, säger Josefine Liljenberg. Läs hennes och de andra kvinnornas berättelser på sidorna 62–67.

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB