Startsida / Inlägg

Undrar om Phil Lynott också är upprörd?

av Söndagsredaktionen

jan-olov_anderssonÄr normalt som gjord av teflon. Ingen tv-reklam biter på mig. Den rinner bara av.

Så kom undantaget. Om och om och om igen.

Blev först glad. Älskar ju de där gitarrackordföljderna mer än det mesta.

Blev sedan förbannad. Inte fan får man an­vända gitarrintrot till en av världens bästa rocklåtar hur som helst. Först något som liknar en B-skräckis. Sedan en krossad fönsterruta. Och så några sekunders gitarrduell mellan Scott Gorham och Brian Robertson innan… låten abrupt klipps av för säljbudskapet att vi ska köpa… nä, det tänker jag inte göra reklam för.

Jailbreak. En av de bästa låtarna med Thin Lizzy. Mina rockhjältar. Som vi var ett gäng 20-åringar som åkte från Linköping till Växjö för att se på deras allra första Sverige-konsert hösten 1975. Som hade rummen bredvid oss på Esso Motor hotell och som vi festade ihop med både före och efter konserten på diskoteket Barbarella.

Thin Lizzy. Som vi sedan såg under alla Sverige-konserter när de under några år var ett av världens största rockband. Som jag träffade igen, då som pop- och rockskribent på Aftonbladet.

Thin Lizzy. Som fick en för kort karriär då sångaren, basisten och låtskrivaren Phil
Lynott alldeles för mycket gick på myten om sex & drugs & rock ’n’ roll. Tidigt 1986 orkade inte kroppen med mer av alkohol och droger, han avled blott 36 år gammal.

Och nu ska Jailbreak sälja… nä, det tänker jag inte göra reklam för.

Hoppar på ett plan till Dublin.

Vill reda ut om Phil Lynott också är upprörd.

Fansen har i åratal vallfärdat till hans grav på St Fintan’s Cemetary någon mil utanför stan. Sedan har många av dem knackat på hos hans mamma Philomena som bor i närheten. För henne har det blivit som en livsuppgift att ha öppet hus och vårda arvet efter sin son. 1995 kom hennes självbiografi. Inte bara om livet med sin berömda son, utan också mycket berörande om hur det var att 1949, som 19-årig katolik och kvinna från arbetarklassen, få en utomäktenskaplig son med en svart man.

Väluppfostrad som jag är, och journalist, skaffar jag telefonnumret och ringer först.

Sambon svarar. Han säger att Philomena, nu 86 år, sedan någon månad tillbaka är i för dålig form för att för tillfället orka prata med journalister eller fans.

Nåväl, jag har kvar mitt Phil Lynott-möte inne i stan. Beger mig till platsen där han står staty sedan 2005. Om Roger Pontare kunde höra när vindarna viskade hans namn, finns det väl ingen anledning till att inte Phil Lynott-statyn och jag kan kommunicera med varandra.

Svänger av från Grafton Street in på Harry Street och spanar och… var står han?

Frågar i en klädbutik. Expediten suckar. Hon har dragit historien några gånger:

– En varutransport backade sönder statyn i november. Renoveringen har dragit ut
på tiden. Vi som har butiker, krogar och barer här är förbannade. Phil lockar massor av folk som tar bilder med honom och sedan vill shoppa, äta och dricka. Men inte nu, då blir
de bara besvikna.

Efter ett par dagar i Dublin har ilskan över reklamfilmen avtagit.
Får väl anta att mamman och de nu vuxna barnen får lite pengar för att Jailbreak kränger… nä, det tänker jag inte göra reklam för.

På pubar i Dublin hörs Thin Lizzys musik ständigt i högtalarna. Trubaduren i vårt hotells pub avslutar sin spelning med en Thin Lizzy-låt.

Jag kan se Phil Lynotts leende framför mig.

Dublin är fortfarande hans stad. Trots att han blev påkörd drygt 30 år efter sin död…

4 x tankar i mitt huvud

1. Min bästa huskur vid förkylning…

… är att bara ignorera den. Viljan gör att den försvinner efter någon dag.

2. Sist jag blev skitför­bannad…

… var på sportjournalisternas stockholmsfixering. Håller därför nu inte bara som vanligt på IFK Norrköping, utan på alla landsortslag när de möter huvudstadslagen.

3. Alla borde se filmen ”Sameblod”…

… eftersom den inte bara berör och engagerar, den täpper också till truten på alla som tycker vi svenskar alltid varit så fina människor.

4. Jag blir charmad…

… om folk har ungefär samma inställning till livet som jag själv har.

Veckans krönikör

Namn: Jan-Olov Andersson. Ålder: 62. Familj: Olle, 18, och Greta, snart 17, flick­vännen Nicole Mahnaz Nia. Gör: Krönikör, recensent och reporter på nöjesredaktionen. Bor: I en 4:a på Södermalm i Stockholm.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB