Usch, vad smutsigt!
avDe skjuter jättemycket på varandra. Och på annat också, när de missar. De jagar varandra hit och dit. De springer in i ett gammalt hus, vackert beläget vid Grand canal i Venedig.
I Bond-filmen Casino Royales slutscen (obs spoileralert) får slutjakten ödesdigra konsekvenser. Och då menar jag inte faktumet att ett antal oräknade män blir skjutna och dör eller gör sig illa. Äh, det är väl ingenting. Jag antar att det är en välgjord actionscen, en sån som en del gillar att se om gång på gång.
Inte jag. Jag tänker på det fina gamla huset som totalt kollapsar efter Bonds och skurkarnas härjningar där inne. Det rasar ner i kanalen. Allt är förstört. Suck. Så synd och onödigt. Kunde de inte ha bråkat lite lugnare eller i alla fall på en annan plats. En bilskrot hade varit mer passande.
Så här är det med många actionfilmer: gubbarna ska alltid bråka och slåss men också ha sönder en massa grejer under tiden. Jag lider lite när jag ser sånt. Vad kostade inte den där kristallkronan och vem ska behöva göra rent nu när hela baren har blivit sönderslagen?
Ja, jag vet att det är på låtsas, huset i Venedig står fortfarande kvar, men känslan tar över. Det gör den även när rollkaraktärerna brister i hygien. Det kliar i mig när jag ser att huvudpersonen inte tvättar händerna efter toalettbesöket. Eller när Hannah i tv-serien Girls spyr ner för en våningssäng och sen torkar sig om munnen med handen, klär på sig och går. Borde hon inte borsta tänderna, vaska av sig, eller åtminstone dricka lite vatten?
Så här har det varit så länge jag minns. Visst, jag älskade barnprogrammet Tårtan men samtidigt skavde det. De var ju så stökiga, vände upp ner på mjölpåsar och geggade runt. Usch!
Och så var det Albert och Herbert. Det var så mörkt och solkigt hemma hos dem, gamla tidningar stod på hög, tavlorna hängde snett och hade inte Albert matrester på sin stickade kofta? Nänä, det där var inte bra. Kunde de inte städa upp lite, de verkade ju ändå inte ha så mycket att göra?
På sidorna 10-12 har vi intervjuat Tomas von Brömssen, aktuell i SVT-serien Fallet men för många evigt förknippad med sin roll Herbert, eller som hans pappa Albert (Sten-Åke Cederhök) kallade honom: Hebbe lille.
I Norge blir han fortfarande ofta kallad Hebbe Lilla.
– Och jag får alltid påpeka att Hebbe inte är flicka – ”Hebbe lille” heter det, säger han.
Lilla eller lille, vad har ni för minnen av den folkkära tv-serien från 1970-talet? Och vilka detaljer får det att klia i er när ni ser på film? Det undrar jag som varken är pedantisk eller särskilt materialistisk, även om man nu kan tror det. Jag har utan tvivel det stökigaste skrivbordet på hela Aftonbladet. Så det så.