Startsida / Inlägg

Min sömnbrist är inte ens trendig längre

av Söndagsredaktionen

Det sägs att en snigel kan sova tre år i sträck. Det låter som en ren dröm.

Hemma hos mig är sammanhållen sömn inget vi ägnar oss åt. De mörka timmarna är i stället en evig nattvandring. Nätterna är en sömnig form av den klassiska leken ”fruktsallad”, ni vet, där alla byter plats med varandra.

Själv vet jag exakt var jag somnar – men aldrig var jag kommer att vakna.

Har jag tillbringat natten i tvååringens minisäng som svämmar över av gosedjur? I dubbelsängen som fram på småtimmarna kryllar av snarkande barn och spinnande katter?Eller i den rosa sängen med stjärnhimmel, där en lampa alltid måste lysa? Hur jag hamnat var är alltid oklart – det är både bildligt och bokstavligt talat höljt i dunkel.

Nattvandringen stör mig inte nämnvärt. Men det som stör mig är att den inte skedde tidigare.

Förr hade min sömnbrist nämligen klassats som trendig, skuggorna under ögonen hade rent av setts som ett tecken på framgång.

Länge har vi matas av bilden på makthavare och politiker som sover oerhört lite. Vi minns Margaret Thatcher, som snittade fyra timmars sömn per natt eller Olof Palme som beskrevs som en riktig kortsovare. De sågs som effektiva och resultatinriktade.

Men nu verkar pendeln ha svängt. Nu är en god sömn ett tecken på hög status. Även denna gång har makthavare och företagsledare visat vägen.

En av världens absolut rikaste, Amazons grundare Jeff Bezos, poängterar gärna i intervjuer att han är noga med att sova minst åtta timmar per natt eftersom ”det gynnar aktieägarna. Jag vill inte riskera att ta fel beslut på grund av trötthet.”

George W Bush slumrar nio timmar per natt, plus en tupplur på eftermiddagen.

Arianna Huffington, grundare av Huffington post, satsar även hon på ett helsömnigt budskap. I sin bestseller The sleep revolution är huvudbudskapet: Sov dig till toppen. Under sina föreläsningar möts hon av rungande applåder, folk verkar helt enkelt trötta – på att vara trötta.

I jakten på den perfekta sömnen har en miljardindustri vuxit upp, där vitt brus ska lugna och olika apparater mäter luftkvaliteten i sovrummet. Det finns digitala huvudband som ska vagga dig till sömns med ljudvågor, intelligenta ringar som loggar minsta avvikelse från den perfekta sömnen till din telefon och sömnglasögon som ska ställa om kroppsklockan genom att blockera blått ljus.

Skådespelaren Gwyneth Paltrow har också hoppat på sömntåget för att tjäna en rejäl hacka och rekommenderar bland annat en kudde med tunna  koppartrådar, som enligt henne ska ge en ”hälsosam effekt och även fungera mot rynkor.”

Pigg och rynkfri är alltså det nya.

Själv nattvandrar jag vidare. Och på vägen mellan ”kan du hämta ett glas vatten?” och ”har du sett mitt gosedjur?” har jag hittat det absolut bästa sömnmedlet.

Faktiskt så var det där hela tiden. Att krypa ner bredvid en liten varm barnkropp, iklädd en mjuk pyjamas, slår faktiskt alla sömnpiller i världen.

4x tankar i mitt huvud:
1 Mitt hjärta slår lite extra när …
… jag öppnar förskolans grind och min yngsta kommer springande med utsträckta armar och ett stort leende.

2 I högstadiet var jag …
… den som fick utmärkelsen Årets nallebjörn på balen i nian. Förstod aldrig varför. Var jag fluffig? Hade jag ständigt blanka ögon?

3 Jag mår som bäst när…
…  jag äter frukost hemma på trappan i solen.

4 Jag är trött på att prata om…
… hur ofta tågen är försenade.

Veckans krönikör:
Namn: Karin Herou.
Ålder: 37.
Gör: Reporter på Aftonbladet Söndag.
Bor: Stockholm.
Familj: Maken Erik, tre barn. Två katter.

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Emma Lindström och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB