Startsida / Inlägg

Dagen då något gick sönder

av Söndagsredaktionen

VeronicaL_bloggbild_greenMånga av oss, i alla fall vi som var barn, hade gått upp tidigt den här lördagsmorgonen den 1 mars 1986. Vi hade blandat till O’boy och brett ostmackor och lagom till klockan åtta satt vi bänkade framför tv:n. Gomorron Sverige med Fredrik ­Belfrage som programledare var vid den här tiden en höjdpunkt i vårt, med i dag som jämförelse, fattiga tv-utbud. Vi var ­inte bortskämda med vare sig tecknat, musik, eller mysprat i tv – ­lördagsmorgnarnas Gomorron Sverige ville man helt ­enkelt inte missa. Men det blev inget Hacke hackspett den där morgonen: Olof Palme hade skjutits till döds mitt i centrala Stockholm. I dag (den 28 februari 2016) är det 30 år sedan, och då och då dyker frågan upp – på krogen, på middagen, på dejten, i taxin: Minns du vad du gjorde när du fick höra att Olof Palme blivit mördad?

Minns ni, frågar jag mina vänner. Minns ni vad ni gjorde? Minns ni vilka ni var?

Lisa, som vid den här tiden var fullt upptagen med att vara tonåring, berättar:
– Jag satte på tv:n för att kolla på Gomorron Sverige men i stället var det en rödgråten Ewonne Winblad som berättade vad som hänt. Jag sprang in till mamma. Hon satt helt tyst med tidningen uppslagen i sängen. Jag glömmer aldrig ­hennes ansiktsuttryck!

Annika var tio den där dagen. Ända sedan hon var två ­hade hon gått i förstamajtåget med sina föräldrar.
– Mamma och pappa var så allvarliga. Det vilade en obehaglig känsla över hela den där dagen, som att inget någonsin skulle bli som vanligt igen. Men sen blev det måndag och jag gick till skolan, säger hon och fortsätter:
– I dag är mina föräldrar husägare, egna företagare och skulle aldrig få för sig att ta något annat färdmedel än ­bilen in till stan. Haha, och de röstar på Folkpartiet! De har blivit allt det där de en gång föraktade så mycket, berättar hon.

– Olof Palme var kung, säger Åsa som då var 13 och drömde om att resa, rädda fattiga barn och gifta sig med Boy George.
– Mamma väckte mig – hon grät och ­visade upp DN:s förstasida. Jag hade varit så säker på att jag bodde i världens bästa och tryggaste land. Men något gick sönder den dagen, berättar hon.

På sidan 60 har vår samordnare Gunilla ­Granqvist satt samman ett bildreportage med ­arkivfoton på Olof Palme. Från en svunnen tid – innan något gick sönder.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB